Senioren Fitness

Fitheid bij ouderen in Lunteren

Ouder worden gaat gepaard met een onvermijdelijk teruggang in fitheid. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren zoals genetische factoren, maar ook de verandering van de eisen aan het dagelijkse leven. De eisen worden namelijk minder hoog, men beweegt lichamelijk minder intensief en daardoor ontstaat een achteruitgang in de gezondheid. Bovendien is er bij ouderen een hogere blessurekans te verwachten doordat de coördinatie van de vaardigheden en de conditie van kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen afnemen.

Uit tal van onderzoeken blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging en krachtoefeningen tot op hoge leeftijd leidt tot een betere lichamelijke conditie, zo kunnen ouderen de dagelijkse activiteiten langer blijven uitvoeren.

Wat houdt regelmatig bewegen in?

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen luidt als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning verspreid over diverse dagen.

Die 150 minuten kunnen opgebroken worden in zoveel stukjes als nodig is. En het hoeft, met de nieuwe beweegrichtlijnen, ook niet meer 30 minuten per dag te zijn: de ene dag iets meer en de andere iets minder, is prima. Wel is het belangrijk om naast die 2,5 uur per week beweging, zoals wandelen en fietsen, ook twee keer per week kracht- en balansoefeningen te doen voor het behoud van spiermassa en kracht.

Naast dagelijks matig intensief bewegen is het dus heel goed voor het lichaam om twee keer per week 30 minuten krachtoefeningen te doen. Krachttraining is onder meer belangrijk voor de benen. Het zorgt voor behoud en/of verbetering van kracht en coördinatie. Dat heeft dan weer een positief effect heeft op de balans bij opstaan en lopen. Regelmatige krachttraining en de dagelijkse beweegnorm halen zorgt voor een fit en vitaal gevoel.

Dertig minuten per dag matig intensief bewegen, is een ‘must’ voor 55-plussers vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Vergeet niet twee keer per week krachttraining te doen.

Ideaal is ons Bio Circuit. Dit is een combinatie van cardio en kracht. Deze training doe je twee keer per week en duurt 30 minuten. Kom het zelf ervaren en voel je fit en vitaal!

Meld je aan voor een gratis proeftraining

Wil je gebruik maken van een Gratis Proeftraining bij WellActief, laat dan je gegevens achter in onderstaand contactformulier!​

"*" geeft vereiste velden aan

Neem je iemand mee?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.